HOME · Twitter · Flickr · LinkedIn · publications · @ Ars Technica · Running IPv6 (Apress, 2005) · BGP (O'Reilly, 2002) · BGPexpert.com · presentations · iljitsch@muada.com

Friday Night Skate

Posted 2015-07-25

Een jaar geleden heb ik inline skates gekocht, en sindsdien heb ik flink wat kilometers op acht wielen afgelegd, zowel op eigen houtje als in georganiseerde tochten. In een aantal steden wordt op vrijdagavond onder de titel Friday Night Skate gereden, en dan zijn er nog een paar plaatsen waar op andere avonden of overdag getoerd wordt. Hier een overzicht. (Dus sorry, de titel dekt de inhoud niet volledig!)

Voor de niet-experts: inline skates hebben (meestal) vier wielen achter elkaar onder iedere schoen. In Nederland wordt ook wel de kreet "skeelers" gebruikt. Of rollerblades, maar dat is een merk®. Zelf zeg ik het liefst gewoon "rolschaats" omdat dit een prima Nederlands woord is wat de lading uitstekend dekt, maar de meeste mensen denken hierbij aan de traditionele rolschaatsen twee wielen voor naast elkaar en twee achter naast elkaar per schoen. In het Engels worden die meestal "quads" genoemd. De inline-variant zie je het meest bij deze tochten, maar er doen ook altijd wel mensen op quads mee.

Let op dat de tochten afgelast worden als het regent of bij andere vormen van slecht weer, kijk dus voordat je van huis vertrekt altijd even of het wel doorgaat! Naast het feit dat al die nattigheid oncomfortabel is wordt de weg ook glad als-ie nat is. De afstand is meestal 20 - 25 km. Deelname is gratis. (Maar een bijdrage wordt altijd op prijs gesteld!) Let op dat onderstaand de vertrektijd genoemd wordt, zorg dat je wat eerder aanwezig bent.

Amsterdam

Volgens mij is Amsterdam de oudste FNS, ze zijn in 1997 begonnen. Maar vreemd genoeg is dit niet de drukste: het aantal deelnemers is soms zelfs maar een stuk of 40, maar andere weken een paar honderd. Uniek in Amsterdam is dat er het hele jaar door gereden wordt: er worden zo'n 30 tochten per jaar gereden.

De FNS Amsterdam start om 20.30 uur in het Vondelpark, wat goed te bereiken is met tram 1 vanaf stations Amsterdam CS en Amsterdam Lelylaan, halte Eerste Constantijn Huygensstraat of Jan Pieter Heijestraat. Of gewoon even tien minuten rollen vanaf station Lelylaan over het fietspad. Je kan je spullen achterlaten in de kleedkamer van Tennisclub Kattenlaan iets verderop in het park. Dit is ook waar de tocht eindigt en waar je na afloop nog even wat kan drinken.

Ik begrijp dat er in de zomer wat langzamer gereden wordt en wat langer pauze gehouden wordt zodat beginners beter mee kunnen komen, maar dat vanaf het najaar het tempo wat hoger ligt.

Utrecht

De Utrecht Skate Parade rijdt ook op vrijdag, om 20 uur vanaf het Lucasbolwerk vlak bij de Stadsschouwburg. Dit is een minuut of tien rollen vanaf station Utrecht Centraal, of je kan de bus nemen, maar let wel goed op dat je op de goede plek instapt, want er zijn uitstaphaltes aan de ene kant van de straat en haltes voor de verschillende richtingen aan de overkant.

Er wordt van mei tot en met september gereden. Het tempo is gemiddeld, het aantal deelnemers 200 tot 350. Er is vaak een speciaal thema, zoals de roze skate of foute skate.

Tilburg

De Friday Early Evenin' Skate Tilburg (F.E.E.S.T.) vindt plaats van april tot en met september, wederom vrijdagavond om 20 uur. Vertrek is vanaf café 't Vaticaan, ongeveer een kilometer van het station. Aantal deelnemers is 50 tot 100, en het tempo lag (de ene keer dat ik meedeed) iets hoger dan in Amsterdam of Utrecht. Het voordeel van een tocht vanuit een kleinere stad is dat je sneller de stad uit bent en lekker door het Brabantse groen rolt.

Groningen

In Groningen is er van half april tot half september (en met oudjaar) de Friday Fun Skate Groningen. Vertrek is vanuit het Noorderplantsoen om 20 uur. De lengte en zwaarte van de tochten varieert nogal, aantal deelnemers is een stuk of 30.

Twente

De Night Skate Twente rijdt van mei tot en met augustus (maar met vakantiestop) op vrijdagavond om 20 uur vanaf het stationsplein in Hengelo met zo'n 75 deelnemers.

Arnhem

De Arnhem Night Skate rijdt vrijdagen om 20.15 uur vanaf Dudok, zo'n anderhalve kilometer van het station. De website vermeldt niet hoe lang het seizoen is en of de tocht al dan niet doorgaat...

Amersfoort

In Amersfoort is er de 033 SKATE, die van half mei tot half juli vrijdagavond om 20 uur vertrekt vanaf De Hof midden in het centrum, op anderhalve kilometer van het station.

Haarlem

In tegenstelling tot de bovenstaande tochten rijdt de Haarlem Night Skate normaliter op woensdagavond, en wel van half mei tot begin juli en van eind augustus tot half september. De laatste tocht dit jaar is op zaterdag 19 september overdag. De vertrekplaats verschilt, en bereikbaarheid per openbaar vervoer lijkt bij de keuze daarvan niet de topprioriteit te hebben. Dus dat betekent zelf een eindje rollen naar/van de start en finish. Of de auto nemen. Toen ik meedeed op 1 juli was het tempo niet al te hoog, maar dat was misschien omdat het over de 30 graden was... Ik schat dat het aantal deelnemers zo'n 200 was.

Den Haag

In Den Haag wordt drie keer per jaar de Haagse Skatetóg gehouden, dit jaar op 10 mei, 12 juli en 13 september. Deze tocht is op zondagmiddag en vertrekt om 15.30 uur vanaf Atletiekvereniging Sparta in het Zuiderpark, goed te bereiken met tram 9 halte Melis Stokelaan. Het aantal deelnemers is beperkt, ik geloof tot maximaal 1250. Dit betekent dat je je moet inschrijven, ofwel vantevoren via de website, ofwel ter plaatse tussen 14 en 15 uur. Het tempo is vrij laag, dus deze tocht is goed geschikt voor beginners en kinderen. Ik geloof niet dat het daadwerkelijke aantal deelnemers vaak die 1250 haalt, maar het zijn er toch al gauw 500 of meer.

Rotterdam

Mijn eerste tocht was de Wednesday Night Skate in Rotterdam vorig jaar. De tocht werd woensdagavonden in augustus gereden, maar gaat dit jaar niet door wegens geldgebrek. Het zal ook wel wat gekost hebben, met tot 6000 deelnemers! Hopelijk is de WNS in 2016 weer terug.

Spijkenisse

Er is ook een Friday Night Skate in Spijkenisse. Je moet wel naar hun Facebookpagina om daar meer over te weten te komen. De tocht wordt gereden in de zomervakantie (17 juli - 21 augustus), start om 19.30 uur niet ver van de metrohalte Spijkenisse Centrum en is wat korter dan gemiddeld met 10 tot 12 kilometer.

(Bij de andere tochten is vaak ook meer info te vinden via Facebook, ook als je geen Facebook-account hebt.)

Remmen

Ik deed mee in Rotterdam toen ik m'n rolschaatsen net een week had en nog niet erg best kon remmen. Redelijk kunnen remmen is ontzettend belangrijk in het algemeen, en dit telt dubbel bij tochten omdat je anders degenen voor je omver kegelt. Remmen met een remblokje heb je snel genoeg onder de knie met wat oefenen en deze tip: hoe verder je door je knieën zakt, hoe harder je kan remmen. Vergeet ook niet het remblokje op tijd te vervangen.

Tramrails en spoorwegovergangen

Ik ben in alledrie de grote steden minstens één keer over de tramrails gestruikeld. Als de rails goed in het asfalt liggen heb je er weinig last van en kan je er gewoon in een rechte hoek overheen rijden. Het helpt bij obstakels altijd om één voet wat meer naar voren te doen en je tenen bij met name die voet een beetje op te tillen. Je voorste wiel hoeft nieteens van de straat te komen, maar zo neemt je voorste voet nagenoeg alle obstakels en als je achterste voet dan blijft hangen verplaats je je gewicht naar die voorste voet en blijf je eigenlijk altijd overeind. Ga niet te langzaam, dan loop je het risico om achter kleine obstakels te blijven hangen waar je met een iets hogere snelheid als 8 tot 10 km/u zonder problemen overheen rijdt.

Soms sluit het asfalt niet goed aan op de rails. En bij spoorwegovergangen is de ruimte tussen de rails en het wegdek ook breder. In die gevallen kan het handiger zijn om over de rails heen te stappen. Dan moet je wel langzamer gaan, anders heb je geen tijd om die stappen te maken. Of je kan helemaal stoppen en lopend oversteken, zonodig geheel of gedeeltelijk zijwaarts om per ongeluk in de rails rijden te voorkomen.

Bescherming

Alle websites van de verschillende tochten drukken iedereen op het hart om een helm en pols-, elleboog- en kniebeschermers te dragen. Maar lang niet iedereen doet dat. Het Inline Skating Resource Center heeft een overzicht van hoe vaak wat voor verwondingen voorkomen bij het rolschaatsen. Dit zijn er 3,4 per 1000 deelnemers, iets minder dan de 4,1 voor fietsen (ik neem aan toer/racefietsen, Amerikanen doen niet zo vaak de boodschappen op de fiets) en minder dan de helft van softbal, basketbal en voetbal.

In 24% van de gevallen betrof het verwondingen aan de pols. Ofwel: de belangrijkste bescherming die je kan dragen zijn je polsbeschermers. Als je valt steek je automatisch je handen naar voren waardoor je polsen de energie van je voorwaartse beweging samen met de energie van de neerwaartse val moeten absorberen. Dat levert makkelijk een gebroken pols op. Polsbeschermers laten je een stukje doorglijden over het asfalt waardoor de klap aanzienlijk minder schade aanricht.

De nadruk op de helm verbaast mij nogal, omdat maar 4% van de ongelukken verwondingen aan het hoofd opleveren. Het probleem met een helm is ook dat-ie je gezicht niet beschermt, en uit een onderzoek blijkt dat 9% van de rolllers schade aan hun gebit opgelopen hebben. In de meeste gevallen gaat dit om afgebroken tanden. Zodoende heb ik onlangs een bitje van SISU aangeschaft. Dit maak je zacht in heet water en vorm je dan rond je tanden zodat het goed past. Praten en drinken gaat nog redelijk, hoewel je iets minder goed te verstaan bent. Onder andere verkrijgbaar bij onlineskateshop.nl.

En vergeet ook niet een stevig hoesje voor je telefoon, want een val op je heup waar je telefoon in je zak zit kan anders een dure grap worden.

Verlichting

Nu middenin de zomer vertrekken de nightskates weliswaar nog bij daglicht, maar bij terugkomst rond tien uur is het toch al redelijk donker. Tegen het eind van het seizoen gaat zo'n beetje de hele tocht in het donker. Belangrijk dus om goed gezien te worden. Het leukst zijn natuurlijk lichtgevende wielen, maar die zijn donker als je stilstaat en steken hooguit 10 centimeter boven de weg uit, dus je hebt nog wat meer nodig om zichtbaar te zijn.

Van harte aanbevolen zijn de fietslampjes van de HEMA. Voor drie euro krijg je een witte en een rode. Met twee setjes kan je dus bijvoorbeeld de rode lampjes aan je kniebeschermers en de witte aan je elleboogbeschermers vastmaken en ben je vanuit iedere richting te zien.

De lampjes die ik een jaar ofzo geleden bij de HEMA kocht waren aanzienlijk minder goed: ze waren kleiner en gaven minder licht, maar toch was de batterij sneller leeg omdat er een heel klein horlogebatterijtje in ging. Vervangen van de batterij was eigenlijk niet te doen. Je hebt ook grotere lampen die meer licht geven, maar tenzij die AA- of AAA-batterijen gebruiken hebben ze de neiging om spontaan uit te vallen, ik neem aan omdat de batterij niet voldoende stroom kan leveren. Je kan ze dan wel weer aan doen, maar dan vallen ze na een tijdje opnieuw uit.

De huidige HEMA-lampjes van drie euro zijn precies goed: ze geven aardig wat licht, maar vallen niet uit zichzelf uit. Er zitten per lampje twee CR2032 lithium-cellen in, die ook makkelijk te vervangen zijn. (Tip: deze zijn goedkoop te krijgen bij de IKEA.) Op de foto is het bovenste lampje van het oude type en het onderste van het nieuwe type dat op dit moment verkocht wordt.

Verder ben ik ook wel gecharmeerd van de Fothon LED Light Tubes, plastic draden van 3 mm dik en 80 cm lang die je in een LED-module steekt waardoor de draden oplichten. Ze zijn overigens niet als veters te gebruiken omdat knopen er niet in blijven zitten.

Search for:
RSS feed (no photos) - RSS feed (photos only)
Home, archives: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015